Rady a tipy jak ušetřit energii

Rádi bychom Vám stručně a jasně předložili pár chytrých rad, jakým způsobem správně topit, abyste uspořili, pokud možno, co nejvíce peněz za energie, které můžete investovat i jiným – příjemnějším – způsobem.

  1. Správné nastavení teploty ohřevu vody
    Pro systémy s radiátory nastavte maximální přívodní teplotu vody topení na cca 60°C. Teplotu zvyště jen v případě, že nedojde k dosažení požadovaného teplotního komfortu. V případě podlahového vytápění by se měla teplota pohybovat v rozmezí od 35-40 °C.
  2. Správná teplota prostředí podle typu využítí
    Pokud máte na radiátorech termostatické hlavice, umožňující regulaci průtoku otopné vody do radiátoru, snižte díky nim teplotu v prostředí podle typu užití – například v ložnici nebo v méně užívaných místnostech.
  3. Jiná teplota ve dne a jiná v noci
    Pomocí termostatu (umístěného v nejchladnější obývané místnosti) můžete využít časových programů, kdy nastavíte teplotu prostředí v noci na nižší, než je ta přes den – max. o 5°C.
  4. Neplýtvejte teplem
    Nepřekrývejte zbytečně radiátory prádlem, ručníky apod., abyste nebránili správnému oběhu vzduchu. Tomu můžete zabránit i špatně rozestavěným nábytkem přímo před radiátory, případně dlouhými záclonami a závěsy. Pokud již máte venkovní rolety, je vhodné je přes noc zatahovat, dosáhnete tak zvýšení izolačních schopností okna a zamezíte zbytečným únikům tepla.Dalším krokem je pak správné větrání. Dlouhodobé větrání totiž ochlazuje stěny, které následně musí ušlé teplo znova naakumulovat. Místo dlouhého pomalého větrání, tak raději na krátkou dobu otevřete okna dokořán.
  5. Kotel pravidelně udržujte
    Ideální čas pro servis Vašeho kotle je v období od jara do podzimu (mimo topnou sezónu). Vyhnete se tak s největší pravděpodobností i nepříjemnému čekání na servisního technika. Během servisu bude vyčištěn, mimo jiné, i hořák a výměník kotle. Právě v těchto místech se nejvíce usazují nečistoty, ze kterých se po čase utvoří izolační vrstva způsobující stále vyšší a vyšší spotřebu energie (plynu) na ohřev stejného množství tepla.

Máme několikaleté zkušenosti v oboru, proto můžeme nabídnout nadstandardní servis.

VILIMEC & PĚNČÍK plynoservis s.r.o.

Lipňanská 103/9,
Přerov XIII-Penčice,
751 27 Přerov

IČ: 01934171